Vakantiehuis huren

Geld wisselen, koers Forint, betalen, fooi en overige geldzaken - Hongarije Vakantie info

De Hongaarse Forint, in het kort, speciaal voor vakantiegangers
De munteenheid in Hongarije is de Forint. Hongarije is sinds 2004 lid van de Europese Unie maar heeft de Euro nog niet ingevoerd.

Er zijn bankbiljetten van 500 Forint, 1000 Forint, 2000 Forint, 5000 Forint, 10000 Forint en 20000 Forint. De munten zijn onderverdeeld in muntstukken van 5 Forint, 10 Forint, 20 Forint, 50 Forint, 100 Forint en 200 Forint.

Het rekenen in Hongaarse Forint is rekening houden met grote getallen. Vooral als de bedragen iets groter zijn, krijg je al snel met vele duizenden Forinten ten maken.  Om een voorbeeldje te noemen: een biljet van 20.000 Forint vertegenwoordigt een waarde in Euro’s van ongeveer 69 Euro.  Een miljoen Forint vertegenwoordigt een waarde van ca. 3.448 Euro (koers 290)

Het 200 en het 100 Forint muntstuk lijkt als twee druppels water op het 2 Euro en 1 Euro muntstuk. Vergis u niet met betalen want het verschil in waarde is groot. 100 Forint is ca. 0,35 Eurocent waard, een groot verschil dus met de 1 Euromunt.

Geld wisselen en Koers van de Hongaarse Forint
In Hongarije kan met overal geld wisselen, bij de grenskantoren, postkantoren en bij de banken. Ook zijn er veel speciale wisselkantoren in Hongarije. Verder kunt u in hotels, tankstations e.d. veelal met uw bankpas betalen en Euro’s worden meestal overal graag geaccepteerd. Houd u wel rekening ermee dat de koers voor u erg ongunstig is. Beter is het om in Hongarije bij een bank of wisselkantoor te wisselen. U krijgt dan een veel betere koers. Geld wisselen bij geldwisselkantoren die vlak aan de grens liggen of midden in het centrum is ook minder aan te raden. Ook hier zal de koers voor u minder gunstig uitvallen.

In Nederland geld wisselen is ook niet aan te raden. De banken in Nederland hanteren veelal een koers die vooral voor de bank gunstig is. Het wisselen van Euro’s in Forinten levert het meest op als u Euro’s meeneemt en die in Hongarije bij een bank of wisselkantoor inwisselt. Wilt u toch pinnen met uw Nederlandse/Belgische bankpas, vraag dan van te voren naar de eventuele tarieven. Er kunnen namelijk kosten verbonden zijn aan het pinnen in het buitenland, of als men in Forinten uitbetaalt krijgt.


Geld pinnen kan overal. Op heel veel plekken zijn pinautomaten, bijv. bij de supermarkten en natuurlijk ook in iedere stad. In de kleine plaatsen zijn geen geldautomaten, de meeste betalingen worden in de kleine plaatsjes en in de dorpen, contant gedaan.

Het komt nog voor dat toeristen op straat benaderd worden om geld te wisselen. Laat u zich niet overhalen, ook al is de koers nog zo veelbelovend. U wordt beslist opgelicht, deze mensen kennen zeer goede goochel verdwijntrucjes!

U kunt de actuele koers van de Hongaarse Forint bekijken op deze site:

Koers Forint bekijken

Bankpas en creditkaart
Voordat u op vakantie gaat is het handig om te controleren of de bankpas ook in het buitenland geldig is. Zorg er ook voor dat u alle pincode’s weet van alle bankpassen en/of creditkaart. Die heeft u nodig in Hongarije bij pinbetalingen.
Pinnen kan op heel veel plaatsen. In de kleinere plaatsen en in de dorpen is pinnen niet gebruikelijk. Daar wordt nog alles contant betaald. In de kleine winkels ziet men niet graag grote bankbiljetten. De kans is groot dat men zelfs helemaal niet kan wisselen als er veel wisselgeld teruggegeven moet worden.


Contant betalen
Contant betalen betekent in het begin toch even opletten. De bedragen met de vele nullen zijn we in de winkel of bij het benzinestation in Nederland niet gewend. Kijk altijd goed na hoeveel u geeft en laat u niet opjagen. Tel het wisselgeld na, stop het niet achteloos in uw beurs gewoon omdat u haast heeft. Een pak biljetten in Forinten lijkt veel maar is het niet en het zou erg jammer zijn als u te weinig hebt teruggekregen. Natellen bij de kassa en direct reageren als het niet klopt is de beste remedie.

Fooien
Een fooi van van ca. 10 tot 15% is heel normaal in Hongarije. Als de fooi al staat aangegeven op de rekening dan hoeft u niets extra’s te betalen, mag wel natuurlijk.
Bij het afrekenen bij de taxi is het gebruikelijk het bedrag af te ronden, afhankelijk natuurlijk hoe u de afronding hanteert en hoe hoog de rekening is. Een gemiddeld maandloon bedraagt 300 Euro, een fooi kan iedereen wel gebruiken, men verdient erg weinig in Hongarije.